RÓLUNK

A cuvée szó annyit tesz házasítás. Amikor több jó dolgot összekeverünk, és abból valami még jobb lesz. Mi vettünk egy szép épületet, belekevertünk egy kis kultúrát és némi történelmet, hozzáadtunk gasztronómiát és Tokaji borokat, most pedig hagyjuk érlelődni! A sárospataki Cuvée Rendezvényház egy XVIII-ik századi épület átalakításával, felújításával jött létre. A keresztboltozatos előterek, az eredeti fa ajtók és a boros pince megőrzésével igyekeztünk a ház polgári, rusztikus hangulatát megőrizni, ugyanakkor ezzel harmonizáló modernitást belevinni, az új igényekhez alkalmazkodva. Mindazoknak, akik nem a hagyományosat és a mindennapit keresik!

A Cuvéeházat többfunkciós térnek terveztük. Az évek alatt rengeteg esküvőt, családi programot, céges rendezvényt, tréninget és csapatépítőt bonyolítottunk le. De volt nálunk rovarexpo, Istentisztelet és fotókiállítás. Szerveztünk Holdfénybazárt, Bormozit, jazzkoncerteket, adventi programot. Pincénkben egyedi hangulatban kóstolhatjuk meg a Harsányi Pincészet tokaji borait.  Árnyas teraszunkra bárki kiülhet egy pár finom falattal vagy egy pohár hűs borral. Enotékánkban megízlelhetjük vagy megvásárolhatjuk Zemplén gasztronómiai kínálatát.

A HÁZ TÖRTÉNETE

Az épület falai sok mindenről mesélnek… A Cuvée épületére, mely Sárospatak belvárosában található, rendkívül romos állapotban találtunk rá pár évvel ezelőtt. A romjaiban is gyönyörű házban már akkor megláttuk a szépséget, a romantikát. Az épület valamikor a XVIII-ik században épült. Egy 1785-ös térképmásolaton már megtalálható, ennél korábbi forrásunk nincs, így az is elképzelhető, hogy még egy századdal korábbi emlékeket őriz.

Kövy Sándorról, Kossuth Lajos híres jogtudós professzoráról, aki 1793-1817-is élt az épület falai között. A sárospataki anekdotakincs rengeteg történettel szolgál, Kövyről és Kossuthról. Ezek alapján valószínűsíthető, hogy Kossuth is megfordult kedvelt tanára házában.

A kollégium nyomdája is e falak között működött az 1800-as években. A kor híres tankönyveit nyomtatták itt, de a Károlyi-féle Biblia is részben itt készült el.

A nyomdai korszak után, az épület nagyrészt lakóépületként funkcionált. Lakott itt színházigazgató, legutóbb pedig a méltán híres pataki festőművész, Bertha Zoltán alkotott és lakott a Kossuth utca 25-ben. Minthogy a festőművész munkássága hozzátartozik a ház történelméhez, így ezt mindenképp szerettük volna megjeleníteni. Köszönhetően örökösei kedvességének és együttműködésének, az Üvegvilág, illetve a Tűz a völgyben című alkotásai helyet kaptak a Cuvéeben, nem is akármilyen formában.

Az épületnek most mi viseljük gondját. Átépítettük, megszépítettük, megőriztük a régi korok nyomait, megtöltöttük új tartalommal, és Cuvéenek neveztük el. A névválasztásban az épület sokszínűsége is szerepet játszott. Ezerarcúnak mutatta magát. Az átépítés során találtunk hozzáépítéseket, titkos pincejáratokat, régi boltíves ajtókat. Egyszerre van a Bodrog partján, a Református Templommal szemben, a Kollégium háta mögött, udvaráról rálátni a Sárospataki Várra. Ötvözete a régi kornak és a modern funkcióknak, és mégis összeáll egy egységgé. Ahogy egy jó Cuvée teszi.

Itt szeretnénk köszönetet mondani a ROF Építészirodának, valamint Kamarás Bálint és Zatykó Kriszta belsőépítészeknek, hogy újraálmodták velünk ezt a csodás épületet!

VIRTUÁLIS TÚRA

GALÉRIA